نشانه‌های خراب شدن عسل چیست؟ چه عواملی باعث خراب شدن عسل می شود؟

یکی از ویژگی های بارزی که در مورد عسل می شنویم عدم فساد این ماده گرانقدر پر خاصیت است.

ولی وقتی عسلی تهیه می کنیم بر روی شیشه آن تاریخ انقضا درج شده است و این سوال برای ما پیش می آید که آخر عسل قابلیت سالم ماندن در بازه زمان طولانی را دارد یا که خیر؟

جواب این سوال می تواند هم، بله باشد و هم خیر چرا که اگر عسل را در مکان مناسب و در شرایط مناسب نگهداری کنیم تا سال های سال قابلیت سالم ماندن را دارد.

از آن جایی که عسل یک ماده آنتی باکتریال است انتظار می رود که خراب نشود ولی در صورت عدم رعایت یکسری نکات ممکن است دچار فساد بشود.

علت خراب شدن مواد غذایی وجود و حضور میکروب ها و میکروارگانیسم هایی همچون قارچ ها، باکتری ها و مخمر ها است.

حال شاید برایمان این سوال پیش بیاید که عسل چه ویژگی هایی دارد که فاسد نمی شود؟

ویژگی هایی که باعث می شود عسل فاسد نشود:
  • اشباع بودن عسل از قند:

85 درصد عسل از قند تشکیل شده است و این حجم از قند در ماده غذایی مانع  رشد میکروب ها و میکرو ارگانیسم ها می شود.

اشباع یک ماده غذایی از قند باعث فشار زیاد اسمزی در آن ماده غذایی می شود و آب را از سلول های میکروب خارج می کند و مانع رشدشون می شود.

  • مقدار کم آب موجود در عسل:

عسل از محیط اطراف رطوبت جذب می کند که باعث می شود سلول های باکتری دهیدراته بشود و مانع از رشد و تکثیر باکتری می شود.

  • خاصیت اسیدی عسل:

در طی تجزیه گلوکز، گلوکونیک اسید تولید می شود که وجود این امر سبب اسیدی شدن محیط عسل می شود.

محیط اسیدی مانع از رشد میکروب ها است و شاید همین خاصیت عسل است که برای درمان سوختگی ها و زخم ها از این ماده پر خاصیت استفاده می شود.

  • افزودن آنزیم ها به عسل توسط زنبور عسل

زنبور عسل در هنگام تولید عسل، آنزیم هایی به عسل اضافه می کند.

هیدروژن پراکسید موجود در عسل بوسیله آنزیم گلوکز اکسیدازی آزاد می شود که توسط زنبور عسل به عسل اضافه می شود.

ترکیبات آنتی باکتریال موجود در عسل مثل پیتیدها، پلی فنول ها و فلانوئید‌ها، متیل گلوکسال باعث ایمن شدن عسل در برابر میکروب ها و میکروارگانیسم ها می شود.

  • غلظت بالای عسل

غلظت عسل سبب می شود که اکسیژن در آن حل نشود و هنگامی اکسیژن کم باشد مانع از رشد میکروب ها می شود.

علی رغم ویژگی هایی که عسل دارد و مانع فاسد شدن آن می شود ولی رعایت نکردن یکسری نکات هم می تواند باعث فساد و مسمومیت عسل بشود.

که در این مقاله می خواهیم  نشانه‌های خراب شدن عسل را با هم بررسی کنیم.

عوامل خراب شدن عسل

رعایت نکردن یکسری از عوامل سبب خراب شدن عسل می شود.

  • رطوبت زیاد

رطوبت زیاد جزء عواملی که سبب تخمیر و فاسد شدن عسل می شود.

وقتی رطوبت عسل زیاد باشد تولید اسید اسیتیک زیاد می شود و عسل ترش می شود. رطوبت عسل باید زیر 18 درصد باشد تا عسل فاسد نشود.

رطوبت بالای 18 درصد عسل به دو دلیل اتفاق می افتد:

  • عسل نارس باشد:

عسلی که در کندو تولید می شود رطوبت بالایی دارد که توسط زنبور عسل در همان کندو آب اضافه آن گرفته می شود وعسلی با رطوبت زیر 18 درصد تشکیل می شود.

اگر عسل نارس یعنی پیش از کم شدن آب اضافی برداشت شود، فاسد می شود و میکروب ها ومیکروارگانیسم ها در آن رشد می کند.

  • شرایط نامساعد نگهداری:

عسل ماده غذایی است که جاذب رطوبت است اگر در ارتباط با هوا باشد رطوبت هوا را جذب می کند و این افزایش رطوبت سبب ترش شدن عسل می شود.

  • شرایط نامناسب نگهداری

اگر عسل در شرایط نا مناسب نگهداری بشود یا در طی فرآیند جمع آوری یا حمل و نقل رطوبت اضافی جذب کند با گذشت زمان خراب می شود.

از عوامل دیگری که سبب خراب شدن عسل می شود موقع تولید یا جمع آوری عسل ممکن است آلوده شده باشد.

  • تغذیه زنبور از گیاهان سمی

بعضی مواقع هم زنبور عسل هنگام جمع آوری شهد از گل های تغذیه می کند که سمی هستند که این خود باعث خرابی عسل می شود.

علائم خراب شدن عسل

عسل با گذر زمان و با گذشت سال ها خراب نمی شود ولی خواص خود را ازدست می دهد.

از  نشانه‌های خراب شدن عسل از نظر ظاهر و پارامترهای آزمایشگاهی می توان به موارد زیر اشاره کرد.

یکی از مهمترین شاخص های عسل برای اندازه گیری کهنگی HMF است که هرچه عسل از زمان برداشتش گذشته باشد عدد بزرگتری نشان می دهد.

آنزیم دیاستاز و اسیدآمینه پرولین با گذشت زمان کاهش پیدا می کند و عسل خواصش را از دست می دهد.

عسل هر چه کهنه تر باشد تیره تر می شود و عطر خود را از دست می دهد.

عسلی که فاسد می شود PH آن تغییر می کند.

اگر عسل نسبت به زمانی که خریدیم رقیق تر و آبکی باشد، فاسد است.

مزه عسل فاسد ترش است.

روش‌های مناسب برای نگهداری بهتر عسل

نگهداری عسل دارای شرایطی است که با رعایت آن ها عسل نه شکرک می زند، نه متبلور می شود و نه فاسد می شود

عسل را در جای خشک و دور از رطوبت نگهداری می کنیم تا  از خراب شدن عسل جلوگیری کنیم.

بهترین ظرف برای نگهداری عسل شیشه ایی یا سفالی است و باید در ظرف عسل محکم بسته شود تا فاسد نشود و از گرد و غبار دور بماند.

عسل به دلیل اسیدی بودن امکان نگهداری در ظروف فلزی را ندارند.

یکی از شرایط نگهداری عسل خنک بودن محیطی است که در آن نگهداری می شود ولی لازم نیست در یخچال نگهداری شود.

باید عسل را دور از نور خورشید و دور از حرارت نگهداری کرد تا از تخمیر آن جلوگیری کرد.

قاشق خیس و آلوده را نباید در ظرف عسل کرد رطوبت سبب فاسد شدن عسل می شود.

شکرک زدن عسل از نشانه‌های خراب شدن عسل نمی باشد بلکه می تواند یکی از فاکتورهای طبیعی بودن عسل باشد.

رعایت نکات بالا به ما کمک می کند تا در نگهداری طولانی مدت از خراب شدن عسل جلو گیری کنیم.

شما می توانید از مجموعه عسل هفت برج خارون، با کیفیت ترین عسل طبیعی را تهیه نمایید.